Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (2024)

Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (1)
Hoe gebruik je een fruitspeen – In het zakje stop je een stukje fruit zoals aardbei, banaan, mandarijn, watermeloen of een stukje wortel waarna je kind op het siliconen of gaasgedeelte kan sabbelen. Een fruitspeen kan worden gebruikt vanaf vier maanden.

Wat doe je in een Fruitspeen?

Beter geen fruitspeen De fruitspeen is geen goede manier om een kind te laten wennen aan bepaalde soorten voedsel. Dat stellen kindertandartsen. Zij waarschuwen voor de nadelen van een dergelijke speen. Een fruitspeen is groot genoeg om een heel partje mandarijn in te stoppen, en dit is niet goed voor de mondmotoriek van het kind.

Bovendien zit er in fruit veel suiker, dat op deze manier kan leiden tot tandbederf. In de fruitspeen, en het vergelijkbare sabbelzakje doet de ouder een stukje fruit, wat vervolgens door zuigen en kauwen smaak geeft. Omdat het fruit in het zakje of de speen zit, is er geen sprake van verstikkingsgevaar.

Het lijkt een veilige manier om kinderen in aanraking te laten komen met fruit, maar kindertandartsen zien deze items liever dadelijk van de markt verdwijnen. Omdat kinderen op het fruit sabbelen krijgen ze nauwelijks vezels binnen. Een kindergebit kan net zoals een volwassen gebit maar zes tot zeven eetmomenten aan, daar tussen heeft het tijd nodig om te herstellen.

 1. Geef je het kind een speen met fruit, dan neemt het aantal eetmomenten toe en ontstaat een grotere kans op tandbederf.
 2. Daarnaast neemt de mond door de grootte van de speen een onnatuurlijke vorm aan, waardoor de mondmotoriek wordt aangetast en het kind moeilijk kan slikken.
 3. Indertandartsen raden aan kinderen kleine stukjes fruit te geven en voor te doen hoe ze moeten kauwen, of fruit prakken of pureren.

Bron: V&VN : Beter geen fruitspeen

Wat in Sabbelzakje?

Een sabbelzakje is een soort speen met netje eraan. Het netje kun je vullen met vast voedsel zoals een stukje fruit, groente of aardappel. De baby kan hier vervolgens aan zuigen. Je kunt een baby die toe is aan het eten van oefenhapjes, in de periode van 4 tot 6 maanden beter geen sabbelzakjes geven. Het advies is om baby’s in die leeftijdsfase juist te leren happen van een lepel.

Waarom zitten er gaatjes in een speen?

Geplaatst op 7 Februari 2021 Geplaatst in bibs, bibs kopen, bibs speen, bibs speen glow in the dark, bibs speen maat 1, bibs speen maat 2, bibs speen maat 3, bibs speentje, bibs speentjes, bibsspeen, glow in the dark speen, retro speen, welke bibs speen 30

Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (2) Met het grootste assortiment speentjes zijn wij natuurlijk wel de specialist van de BiBS speentjes te noemen. Zoveel toffe kleurtjes en verschillende maten. Zelfs Glow in the Dark BiBS speentjes ontbreken niet! Dat de speentjes heel hip zijn dat weet je natuurlijk al.

 1. Het retro uiterlijk, de toffe kleurtjes en de voordelige prijs maakt de BiBS speentjes onmisbaar voor elke baby met een zuigbehoefte.
 2. De BiBS speentjes zijn heel makkelijk in gebruik en veel baby’s zijn er meteen dol op.
 3. En het leuke is, er komen steeds nieuwe kleurtjes bij! Zo vindt je altijd het juiste kleurtje bij de juiste outfit.

Wij doen ons best om de kleuren zo gelijkend mogelijk weer te geven. Kleuren op een beeldscherm kunnen wel iets afwijken van de werkelijkheid. Hierover gaan wij geen discussies aan. – Maar er zijn wel een aantal dingen die je wil weten over de BiBS. Welke maat kies je voor je kindje? De BiBS speentjes zijn er in 3 maten: Maat 1 is de maat voor de pasgeborene.

 • De adviesleeftijd is 0-6 maanden.
 • Zeker voor kleine baby’s of te vroeg geboren babys is dit de beste keus.
 • Maat 2 is voor kindjes van ongeveer 6-18 maanden.
 • Soms, als het kindje al wat groter is kan deze speen ook al wel eerder worden gebruikt.
 • Maat 3 is vanaf 18 maanden.
 • Deze speen is een stuk groter en ook geschikt voor grotere kindjes.

De supreme spenen van BiBS zijn er in 2 soorten: in rubber en siliconen. Deze hebben een ovaal vormige speen. Er is maar 1 maat van en volgens de leverancier vanaf de geboorte te gebruiken. Een aantal van onze klanten vinden ze dan nog vrij groot. Natuurrubber Het speengedeelte van de BiBSspeen is van natuurrubber.

 1. Dit is heel zacht en fijn voor je kindje.
 2. Het speengedeelte is gemaakt van 100% natuurlijk rubber en bevat geen stoffen die je niet in je speentje wil hebben.
 3. Zoals BPA en PVC.
 4. Wat veel mensen niet weten is dat natuurrubber kan vervormen.
 5. Door de grote zuigkracht van het kindje kan het zijn dat de speen groter wordt of iets van vorm verandert.
See also: Vanaf Welke Leeftijd Mag Je Babysitten In Belgi?

Dit is heel normaal en vormt zich naar het mondje van je kindje. Koop je daarna weer een speen, dan ontvang je deze in de originele vorm. Bij het gebruik zal de speen zich weer naar het mondje van je kindje vormen. Bij maat 1 zal vooral het bolletje van de kersvorm vergroten.

 1. Bij maat 2 zal deze vergroting groter zijn.
 2. Hierdoor is het belangrijk om de juiste maat speen voor je kindje te kiezen.
 3. Ook al lijken de spenen in nieuwstaat niet veel van elkaar te verschillen.
 4. In gebruik zal dit zeker verschil kunnen maken.
 5. Warmte Leg je speentje niet in het zonlicht of directe warmte.

En wees voorzichtig met steriliseren. Gebruik hiervoor geen sterilisator of afwasmachine. Het beste voor de BiBS speen is het volgende: Breng het water aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en leg de speentjes hier 3-5 minuten in. (maximaal 5 minuten!) Wanneer de speen te warm wordt kan deze zacht worden of verkleuren.

Leg de speentjes ook niet tegen elkaar aan want het rubber kan kleur afgeven op andere schildjes. Doordat er een kleine opening zit aan de achterkant van de speen kan er water inlopen. Wanneer de speen is afgekoeld kan je dit er makkelijk weer uit drukken. Door deze kleine opening komt ook lucht in de speen.

Dit is heel normaal. Soms zit de speen wat strak op het schild en zal de speen wat stug aanvoelen. Na een paar dagen gebruiken is dit over en is de speen wat losser. Deze lucht komt nooit in de mond van je kindje omdat de opening aan de achterkant zit. Veiligheid Mocht het zo zijn dat je kindje de hele speen in het mondje stopt.

 • Schrik dan niet en haal voorzichtig het speentje uit het mondje.
 • De drie gaatjes in het schildje zullen ervoor zorgen dat je kindje gewoon kan blijven ademen.
 • De speentjes zijn uitgebreid getest en zijn veilig te gebruiken.
 • European Standard EN 1400+A1) Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft.

Vooral als het kindje tandjes heeft. Trek aan de fopspeen in alle richtingen en gooi de speen weg bij de eerste tekenen van beschadiging of zwakte. Gebruik alleen fopspeenkoorden getest door EN12586

Waarom fruit schillen baby?

Welk fruit? – In principe is elke vrucht geschikt. We raden je aan de fruithapjes in de ochtend te geven. Zo krijgt je kindje volop energie van de fruitsuikers en mocht er toch een reactie optreden na het eten van een bepaalde vrucht, dan heeft hij hier niet de hele nacht last van.

Wat eerst fruit of Groentepap?

Tijd voor de eerste hapjes? – Je kindje voor het eerst vaste voeding geven is een grote stap. Wanneer kan je starten met de eerste hapjes? Welke voedingsmiddelen mag je kindje eten? Mag hij gewoon hetzelfde eten als jou? Het antwoord op al je vragen lees je in dit blogartikel. Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (3) Vanaf 4 à 6 maanden kan je starten met vaste voeding. Je kindje heeft nu meer energie en ijzer nodig dan melk hem kan geven. Geef je borstvoeding? Wacht dan tot je baby 6 maanden oud is. Zo verminder je de kans op allergische reacties. Hoe weet je of je baby klaar is voor de eerste hapjes? Op deze veranderingen kan je letten:

Je baby maakt smakkende geluiden; Hij leert rechtop zitten; Hij heeft plots veel belangstelling voor jouw bord; Hij stopt alles wat hij te pakken krijgt in zijn mond; Hij wordt ‘s nachts opnieuw wakker terwijl hij eigenlijk al doorsliep.

Bij elke motorische stap vooruit is je baby ook klaar voor een nieuwe stap in zijn eetproces. Zijn maag- en darmstelsel kan meer verteren en ook in zijn mond verandert er veel: hij beweegt eten naar achteren in zijn mond, begint te kauwen, kan misschien al zelf eten naar zijn mond brengen. Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (4) Als je start met vaste voeding, helpt het om fruit- en groentepapjes goed fijn te mixen of malen. Zo kan je kindje de pap makkelijker inslikken en verteren. Zijn maag en darmen kunnen dan meer voedingsstoffen opnemen. Stap per stap kan je evolueren van gemixte papjes naar geprakte voeding en nadien kleine stukjes.

 • Ook hier geldt: volg het ritme van je kindje.
 • Wist je dat? Je kan je baby ook meteen stukjes voedsel aanbieden en hem hiermee laten experimenteren en spelen.
 • Dit wordt de genoemd.
 • De ene baby kan snel van een lepel eten, bij de andere duurt het wat langer.
 • Maak je daar geen zorgen over, maar volg het ritme van je kindje.
See also: Welke Kosten Mag Je Afschrijven?

Het is ook normaal dat je baby in het begin maar een paar hapjes eet. Fruit- of groentepapjes zijn eerst bijvoeding: geef je kindje zeker nog voldoende melk. Meestal krijgen baby’s eerst fruitpap, maar je kan gerust ook met groentepapjes beginnen. Die bevatten namelijk meer ijzer.

 • Fruit en groenten kunnen elkaar niet vervangen: ze leveren andere voedingsstoffen die je baby allemaal nodig heeft om goed te groeien.
 • Om zoveel mogelijk vitamines te behouden, kan je de groenten stomen.
 • Tip : Weet je niet goed wanneer je baby wat mag eten? Dan kunnen je daarbij helpen.
 • Is duurder dan zelfgemaakte papjes, maar zeker minstens even goed voor je baby.

Een potje is steriel en gehom*ogeniseerd, wat betekent dat het erg fijn gemaakt is – fijner dan jij het thuis kan maken. Je baby merkt dat, en dus is het belangrijk om voldoende af te wisselen. Anders wil je baby misschien geen zelfbereid eten meer. Potjesvoeding kan je verwarmen in de microgolfoven, Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (5) De meeste kindjes leren uit een beker drinken als ze 6 à 8 maanden oud zijn. Als ze 8 à 9 maanden oud zijn, kunnen ze de beker ook zelf vasthouden. Tot je kindje 1 jaar oud is, kan je naast bekers zeker nog zuigflessen gebruiken. Sommige bekers en flessen hebben handvatten zodat je kindje zelf kan drinken zonder morsen.

Pas vanaf 14 maanden leert je kindje met een rietje drinken. De drinktechniek die hij hiervoor nodig heeft, is moeilijker onder de knie te krijgen. Als je baby leert drinken uit een open beker, dan leert hij zuigen en doseren. Zo ontwikkelt hij zijn mond- en tongspieren. Drinken uit een open beker is ook goed voor zijn taalontwikkeling, omdat hij zijn lippen leert sluiten rond de bekerrand.

Vanaf 1 jaar kunnen jullie stap voor stap hetzelfde eten. Let er wel op dat je het eten niet te pikant maakt en dat je voldoende, Je kindje moet namelijk genoeg van alle voedingsstoffen krijgen. Vitaminen en mineralen haalt je kindje uit onder meer groenten, fruit, zuivel en graanproducten.

Hoe oud mag een baby fruithapje?

Tussen 4 en 6 maanden : volledige melkvoeding en oefenhapjes Het eerste hapje is vaak een groente- of fruithapje, of pap met een lepel. Wat kleine stukjes brood zonder korst, een beetje aardappel, rijst of bijvoor- beeld een lepeltje fijngemalen vlees of vis kan ook. Het maakt niet zoveel uit waarmee je begint.

Waarom niet eerder dan 4 maanden Oefenhapjes?

Wanneer is je kindje klaar voor zijn eerste hapjes? Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (6) Kijkt je baby al watertandend naar al het lekkers dat jij in je mond stopt? Misschien wordt het dan tijd om hem kennis te laten maken met zijn eerste hapjes vast voedsel. Wanneer begin je hiermee en wat staat er op het menu? Als je baby tussen de en oud is, kan je beginnen met de eerste hapjes. Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (7) Het eerste hapje van je baby is een grote mijlpaal. En of je nu eindigt met een schattig gezichtje vol wortelpuree, of een kind dat verdwaasd aan een lepel likt, je wil er foto’s van hebben. Vergeet dus niet je telefoon klaar te hebben voor je het eerste hapje geeft.

See also: Tot Welke Leeftijd Mag Je Studiefinanciering Aanvragen?

Het is belangrijk dat je niet eerder of later begint met de eerste hapjes. Als je eerder dan 4 maanden begint, is het spijsverteringskanaal van je kleine nog niet klaar voor vast voedsel. Dit kan zorgen voor voedselovergevoeligheid, zoals, Als je na 6 maanden begint, is het mogelijk dat je baby meer moeite heeft met het wennen aan verschillende smaken en texturen.

Ook is het risico op een hoger als je na 6 maanden begint. Kijk daarom in de periode tussen de 4 en 6 maanden goed naar je kindje en begin wanneer hij eraan toe lijkt te zijn. Meestal geef je de oefenhapjes totdat je baby is. Hierna heeft hij meer behoefte aan vast voedsel en kan je hem langzaam kleine gaan geven.

Hoeveel mag een baby van 4 maanden eten?

Hoeveelheid flesvoeding – Een baby bepaalt zelf hoeveel hij drinkt. De fles hoeft niet altijd leeg. Het is belangrijk om goed te kijken naar je baby tijdens het drinken. Stop met voeden als je baby niet meer wil. Dat voorkomt spugen en overvoeden. De ene baby drinkt meer dan de andere, dat is normaal.

Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. De totale hoeveelheid voeding deel je door het aantal voedingen op een dag. Voorbeeld: Een jonge baby wil vaak 8 keer per dag drinken. Als de baby 3,3 kilo weegt is er ongeveer 495ml voeding per dag nodig. Gedeeld door 8 voedingen is dit 62ml per voeding.

Je baby verandert vanzelf zijn ritme naar minder voedingen. Tot de leeftijd van 6 maanden willen de meeste baby’s nog vijf of zes melkvoedingen per 24 uur drinken. Sommige baby’s drinken vanaf 4 maanden 4 voedingen op een dag. Dat kan, meestal is dan de hoeveelheid van 180ml water met 6 maatlepels poeder nog steeds voldoende.

Hoeveelheid vocht per 24 uur gemeten naar gewicht van de babyHet aantal voedingen per 24 uur kan variërenBied de totale hoeveelheid melk aan. De fles hoeft niet leeg
Gewicht baby 2,5kg: ongeveer 375 ml. Gewicht baby 3,0kg: ongeveer 450 ml.7 voedingen60 ml water + 2 maatlepels poeder = 65 ml melk
Gewicht baby 3,5kg: ongeveer 525 ml. Gewicht baby 4,0kg: ongeveer 600 ml.6 tot 7 voedingen90 ml water + 3 maatlepels poeder = 100 ml melk
Gewicht baby 4,5kg: ongeveer 675 ml. Gewicht baby 5,0kg: ongeveer 750 ml.6 voedingen of 5 voedingen 120 ml water + 4 maatlepels poeder = 135 ml melk of 150 ml water + 5 maatlepels poeder = 165 ml melk
Gewicht baby boven 5kg: ongeveer 900 ml6 voedingen of 5 voedingen tot 6 maanden 150 ml water + 5 maatlepels poeder = 165 ml melk of 180 ml water + 6 maatlepels poeder = 200 ml melk

Werk netjes en hygiënisch als je kunstvoeding klaarmaakt. Je kunt koud kraanwater gebruiken en dit opwarmen. Doe altijd 1 afgestreken maatlepel poeder op 30 ml water, andere verhoudingen kunnen krampjes veroorzaken. Maak één fles per keer klaar. Klaargemaakte voeding moet binnen een uur gedronken worden, gooi de rest weg.

Wat zijn goede Oefenhapjes?

Wat kleine stukjes brood zonder korst, een beetje aardappel, rijst of bijvoor- beeld een lepeltje fijngemalen vlees of vis kan ook. Het maakt niet zoveel uit waarmee je begint. Dit zijn echt oefenhapjes: je kind leert happen van de lepel en oefent daarmee zijn mondspieren.

Welk fruit in fruitpap?

Starten met fruitpap – Kies altijd voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit zonder pitjes of velletjes. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen. Een klassieke fruitpap bestaat uit 1/4 (koek of) meel, 1/4 geraspte appel, 1/4 geplette banaan, sap van 1/4 sinaasappel.

 1. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi’s, citrusvruchten, mango.
 2. Wissel gerust af.
 3. Zo ontwikkelt de baby zijn smaakzin en krijgt hij verschillende vitamines binnen.
 4. Geef je een bepaalde fruitsoort voor de eerste keer, doe dit dan enkele dagen na elkaar.
 5. Wacht intussen met ander fruit.
 6. Zo zie je onmiddellijk of je baby er allergisch voor is.

Met druiven, bessen en ananas wacht je best tot één jaar. Heeft je kindje aanleg voor allergie, geef dan pas aardbeien vanaf 12 maanden. Lees ook: Baby stukjes laten eten: hoe werkt de Rapley-methode?

Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna (2024)

FAQs

Fruitspeen Vanaf Welke Leeftijd? - [] Apúntateuna? ›

Een fruitspeen kan worden gebruikt vanaf vier maanden.

Wat voor fruit mag een baby van 4 maanden? ›

Ook een lepeltje fijngemalen gaar gebakken vlees of gaar gebakken vis is mogelijk. Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot. Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen.

Wat doe je in een Fruitspeen? ›

In de fruitspeen, en het vergelijkbare sabbelzakje doet de ouder een stukje fruit, wat vervolgens door zuigen en kauwen smaak geeft. Omdat het fruit in het zakje of de speen zit, is er geen sprake van verstikkingsgevaar.

Welk fruit mag een baby niet hebben? ›

Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.

Hoe vaak mag een baby banaan? ›

Leeftijd (jaar)Fruit per dag (gram)
1 – 3150 (bijv. een kleine appel en kleine banaan zonder schil)
4 – 8150 (bijv. een grote banaan zonder schil)
9 – 13200 (bijv. een peer met schil en klokhuis)
14 – 18200 (bijv. een schaaltje aardbeien en een kleine banaan zonder schil)

Waarom zitten er gaatjes in een speen? ›

De drie gaatjes in het schildje zullen ervoor zorgen dat je kindje gewoon kan blijven ademen. Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft. Vooral als het kindje tandjes heeft.

Wat in Sabbelzakje? ›

Een sabbelzakje is een soort speen met netje eraan. Het netje kun je vullen met vast voedsel zoals een stukje fruit, groente of aardappel. De baby kan hier vervolgens aan zuigen. Je kunt een baby die toe is aan het eten van oefenhapjes, in de periode van 4 tot 6 maanden beter geen sabbelzakjes geven.

Waarom rapley methode? ›

De gedachte achter de Rapley methode is dat kinderen zelf kunnen eten en zo zelf kunnen bepalen wat ze eten, hoe snel en hoeveel. Daarnaast is het – ondanks dat je het misschien niet verwacht – veiliger omdat je je nu eenmaal sneller verslikt in vloeistoffen. Zeker als daar ook nog eens kleine stukjes in zitten.

Welke groenten niet baby 4 maanden? ›

Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.

Welk fruit in fruitpap? ›

Starten met fruitpap

Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen... Een klassieke fruitpap bestaat uit 1/4 (koek of) meel, 1/4 geraspte appel, 1/4 geplette banaan, sap van 1/4 sinaasappel. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi's, citrusvruchten, mango...

Hoeveel eet een baby van 4 maanden? ›

Sommige baby's drinken vanaf 4 maanden 4 voedingen op een dag. Dat kan, meestal is dan de hoeveelheid van 180ml water met 6 maatlepels poeder nog steeds voldoende. Overleg met je consultatiebureau als je twijfelt over de juiste hoeveelheid voeding voor je baby.

Hoe fruit pureren baby? ›

Zacht fruit, zoals banaan en rijpe mango of meloen, kun je direct met een vork prakken tot een puree. Ook kun je fruit eventueel raspen. Harder fruit, zoals appel, kun je beter eerst stomen of koken, zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het prakken of met een staafmixer of keukenmachine pureren.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6038

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.